Rugsėjo 28-oji – kultūrinė, meninė, pažintinė veikla

2a, 2b ir 2c klasių išvyka

Taikos progimnazijos antrokai šį kartą aplankė Ignalinos rajono apylinkes bei bandė įminti „Bičių ir Paukščių paslaptis“. Bitininkystės muziejuje vaikai susipažino su bičių gyvenimu, bitininkų dirbamais darbais, skanavo šviežio medaus. „Paukščių kaime“ vaikai turėjo progą susipažinti su ūkio gaspadine, kuri pristatė ten auginamus paukščius ir naminius gyvūnus, kepė „Pirato Akį“ ant laužo ir vaišinosi sausainiais su arbata.  Norus užsirašė paukščio plunksna ir juos patikėjo Laimės paukštei.  Po edukacinių veiklų dalyvavo ekskursijoje Palūšėje, grožėjosi unikalia medine bažnyčia, kopė į Ladakalnį ir Ginučių piliakalnį.

Pradinių klasių vyr. mokytojos G. Alkevičiūtė, G. Dermontienė, J. Koženevska

5b klasės išvyka į Energetikos ir technikos muziejų

Iliuzijos – mokslas, mistika ar apgaulė? Atsakymą 5b klasės mokiniai sužinojo edukacinėje programoje Energetikos ir technikos muziejuje. Edukacijos metu supratome, kas yra iliuzijos, kaip jos susidaro, kas yra miražas, pareidolija ar dirbtinės perspektyvos. Tyrinėjome judančius paveikslus, gilinomės į jų veikimo principus. Sužinojome, kiek trunka mirksnis ir kodėl kartais susiduriame su optinėmis apgaulėmis.

5b klasės auklėtoja, muzikos  mokytoja O. Rušinienė

5c ir 6f moksleiviai svečiavosi pas pelėdas ir stumbrus

5c ir 6f klasių moksleiviai rugsėjo 28 dieną paminėjo Turizmo dieną  lankydamiesi unikalioje Lietuvos vietoje – Pelėdnagių kaime. Moksleivius lydėjo 5c klasės auklėtoja, lietuvių kalbos vyr. mokytoja R. Mikolaitytė,  6f klasės auklėtoja, lietuvių kalbos mokytoja V. Balčiūnaitė  bei anglų ir rusų kalbų vyr.  mokytoja  L. Lebedinskaja.

Edukacinio užsiėmimo metu penktokai ir šeštokai sužinojo apie išminties paukščiais vadinamas pelėdas, pasivaikščiojo po Pelėdnagių gyvenvietę, dainavo su šauniomis kaimo dainininkėmis, rišo apyrankę, naudodami daugiau kaip dviejų tūkstančių metų senumo siūlų rišimo techniką, mokytojos iš veltinio sukūrė pelėdos  paveikslą, kurį parsivežė į progimnaziją. Ragavo morkų, obuolių pyrago, naminio sūrio, gilių kavos, žolelių arbatos ir Pelėdos kiaušinio‘‘. Moksleiviai žaidė įvairius senovinius žaidimus.

Kelionę pratęsėme aplankydami Pašilių stumbryną, kuriame ganosi stambiausi Europos gyvūnai – stumbrai. Sužinojome, kuo jie maitinasi, kaip gydomi, pamatėme nė savaitės dar neturintį  stumbriuką.

Penktokai ir šeštokai grįžę į Vilnių buvo pavargę, bet laimingi tiek daug pamatę ir sužinoję , o mes, Jų auklėtojos, visada džiaugiamės galimybe aplankyti dar nepažintas Lietuvos vietas.

5c klasės auklėtoja, lietuvių kalbos vyr. mokytoja R. Mikolaitytė

6f klasės auklėtoja, lietuvių kalbos mokytoja V. Balčiūnaitė

5d klasės išvyka

Rugsėjo 28 dieną 5d klasės mokiniai išvyko susipažinti su senovės baltų gyvensena. Vos tik atvykus į Vikingų kaimą, esančiame Širvintų rajone, Drūžų kaime, mus pasitiko senovinio kaimo šeimininkai.

Pirmiausia kaimo šeimininkai aprengė moksleivius to meto drabužiais, kvietė patyrinėti baltų karybą. Moksleiviai turėjo progą pasijusti kario kailyje. Buvo supažindinti su to meto kario apranga, ginkluote, gyvenimo būdu. Jie tapo viena komanda, treniravosi ir mokėsi įvairių taktinių manevrų: svaidė ietis, sudarė įvairias apsaugines skydų kombinacijas.

Svarbu buvo sužinoti senovinio žmogaus mitybos racioną, t.y.: kas buvo auginama, kuo mito, kokiu periodu žmonėms buvo išgyventi sudėtingiausia. Visiems buvo paskirstyti darbai, nes reikėjo ruoštis viduramžių puotai: kūrenti virtuvės laužą, virti  arbatą, skrudinti ir sumalti grūdus, rinkti vaistažoles, kepti blynus taip kaip tai darydavo mūsų protėviai.

5d klasės auklėtoja, vokiečių kalbos mokytoja R. Giedrikaitė

6b klasės išvyka

Rugsėjo 28 d. 6b klasė vyko į UNO parką Vilniuje. Visi labai nekantriai laukė šios išvykos. Tačiau išklausę instruktažą, ne visi drąsiai lipo į medžius.  Reikėjo labai didelio susikaupimo, drąsos ir „nedrebančių kojų“. Kelios valandos laipiojimo tikrai neprailgo ir maloniai pavargę grįžome namo.

6b klasės auklėtoja, IT vyr. mokytoja K. Kutiščeva

7b klasės išvyka

Rugsėjo 28 dieną su klase vykome į ekskursiją. Mes apsilankėme Saugomų teritorijų nacionaliniame lankytojų centre, Vilniaus geležinkelio transporto ir verslo paslaugų mokykloje ir, aišku, „mėsainių fabrike“. Saugomų Lietuvos  teritorijų muziejuje susipažinome su draustiniais, rezervatais, nacionaliniais parkais. Vilniaus geležinkelio ir verslo paslaugų mokykloje susipažinome su įdomiomis profesijomis, pasimokėme valdyti traukinį, taip pat buvome nustebinti malonaus siurprizo: turėjome įsitaisyti minkštose kėdėse, užsidėti akinius 5D filmui žiūrėti. Filmas visiems labai patiko. Tuo ir baigėsi mūsų ekskursija, kuri buvo išties smagi.

Įspūdžiais pasidalijo 7b klasės mokinė Tajina R.

7c klasės išvyka į Ignaliną

Ankstyvą rugsėjo 28 dienos rytą 7c klasė su klasės vadove Laima Kamarūniene ir technologijų mokytoja Birute Jarumbavičiene vyko traukiniu į Ignaliną susipažinti su Lietuvos kulinainio paveldo pažiba- šakočiu.

Visos kelionės metu mūsų „kompasu“  arba „kelrode žvaigžde“ buvo 7c klasės moksleivė Akvilė . Ji puikiai pažįsta Ignaliną, nes čia dažnai vieši pas močiutę.

Išlipę iš traukinio Ignalinoje iškart leidomės pėsčiomis į Strigailiškio kaimą. Mus supo gražus kraštovaizdis ir vedė kelias be šaligatvio – juk keliavom į kaimą. Atvykus į restorano patalpas mus pasitiko šakočių kepimo meistrės. Buvo pasakojama šakočio istorija, supažindinama su užsienyje kepamais šakočio analogais. Sužinojome, kad net 15-je šalių kepamas šakotis, ir kokie yra  skirtumai. Išgirdome įdomią šakočio istoriją.

Padedami profesionalių kepėjų  patys senoviniu būdu atviroje židinio liepsnos kaitroje kepėme tradicinį lietuvišką šokotį. Buvo karšta. Programos metu taip pat degustavome 2 rūšių šakočius su kava ar arbata, o savo keptą šakotį pasidaliję parsivežėme į Vilnių. Šakočio kepimo pamokos pabaigoje gavome sertifikatą- įrodymą, kad pamoką išmokome. Kai kurie mokiniai, greitai ir teisingai atsakę į meistrių pateiktus klausimus, gavo vardinius sertifikatus. Pamokai prisiminti gavome ir magnetukus.

Pakilios nuotaikos ir kupini smagios kelionės įspūdžių grįžome į namus.

7c klasės auklėtoja, technologijų vyr. mokytoja L. Kamarūnienė

8b klasės išvyka į Trakus

8b klasės išvykos pradžia – Vilniaus geležinkelio stotis. Sėdame į traukinį ir vykstame į Trakus. Mūsų tikslas – apsilankymas šokoladinėje. Prieš edukaciją pasigrožime  šokoladinėmis skulptūromis. Po to pasipuošę vienkartinėmis kepuraitėmis ir prijuostėmis renkamės aplink marmurinį stalą šokoladinės viduryje. Apie šokolado manufaktūrą bei daug kitų įdomių istorijų sužinome iš pačio Lietuvos šokolado karaliumi tituluojamo Algimanto Jablonsko. Prieš pradedant lieti šokoladinius saldainius, daug sužinome apie žaliavą, skirtą šokoladinių saldainių gamybai. Pasakodamas manufaktūros savininkas užduoda klausimus ir teisingai atsakiusius apdovanoja saldžiais prizais ar lipdukais. Po trumpos saldainių gaminimo pamokėlės visi vaikai saldainius gaminasi patys.  Gamyba vyksta įvairiai. Vieni stengiasi, kad būtų ne tik skanu, bet ir gražu, o kitų paskubomis padaryti saldainiai iš karto pradingsta burnoje. Kaip reikiant pasisaldinę gyvenimą ir susipakavę pagamintus saldainius atsisveikiname su šokoladinės savininku.

Kokia gi viešnagė Trakuose be kibinų? Prieš kelionę traukiniu į Vilnių dar užsukame į kibininę ir sotūs bei patenkinti išvyka grįžtame namo.

8b klasės mokiniai ir auklėtoja dėkoja išvykoje lydėjusiai matematikos mokytojai L. Jermakovai.

8b klasės auklėtoja, biologijos mokytoja metodininkė R. Žukauskienė