APLINKOS UŽTERŠTUMAS

Šiandieniniai mūsų visuomenei tenka susidurti su nemažais iššūkiais kovojant su COVD–19 pandemija. Šiuo metu, kaip niekada labai svarbu stiprinti savo, bei vaikų imunitetą, ir išlikti sveikam. Labai svarbu dėvėti teisingai apsaugines kaukes, kad dengtų nosį ir burną, svarbu laikytis saugaus atstumo, kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo. Svarbu – panaudotas kaukes išmesti teisingai įdėjus į vienkartinį maišelį ir jį užrišus. Jeigu jūsų vaiko apsauginė kaukė yra daugkartinę, labai svarbu ją tinkamai prižiūrėti, tai yra skalbti kiekvieną dieną, bei lyginti, o jeigu yra galimybės keisti per dieną bent kas 3-4 valandas vienkartines kaukes.

Lietuvos miestuose padidėjo kietųjų dalelių koncentracija aplinkos užterštumas išlieka didžiausia grėsme sveikatai, kasmet turinčia įtakos daugiau žmonių, bei vaikų sveikatai.

Nuo senovės Žmogų veikė supanti gamta , gausėjant planetoje gyventojų skaičiui plėtojosi žemdirbystė, buvo didinami žemės plotai, kertami miškai. Tobulėjant žmogaus protui atsirado gamybos pramonė, energetika, transportas, lėktuvai, cheminė pramonė. Visa ši visuma išmeta daug kenksmingų medžiagų, bet ir kelią triukšmą, skleidžia virpesius, išskiria daug perteklinės šilumos. Kietosios dalelės patenka į mūsų gyvenamąją aplinką , o oro taršos poveikis sukelia nemažai sveikatos problemų, neigiamai įtakoja kvėpavimo, bei kraujotakos sistemos veiklą.

Plaučių funkcijos susilpnėjimas – susijęs su kietosiomis dalelėmis, tai padidina susirgimų skaičių bronchitais, ūminiu kosuliu, astma, todėl dažnai vaikai suserga viršutinių ir apatinių kvėpavimo ligomis, nuo aplinkos užterštumo įtakojančių veiksnių. Todėl didelis aplinkos užterštumas turi skatinti žmones priimti tinkamus elgesio būdus. Mes suaugusieji patys turime būti atsakingi už sprendimo priėmimus, nes tai įtakoją dabartį, ir formuoją mūsų vaikų ateitį, požiūrį atsakingumą, už savo sveikatą.

Kaip mes galime gerinant aplinkos užterštumą?

  • Galima naudoti perdirbtą popierių
  • Vartoti naudotus produktus
  • Rinktis prekes pažymėtas ekologiška žyma
  • Naudotis viešuoju transportu, arba dviračiu, eiti pėsčiomis
  • Riboti elektroninius prietaisus
  • Namuose auginti vazoninius augalus, jie sugeria ore esantį dioksidą.
  • Skatinkit savo šeimos narius, draugus ir kaimynus perdirbti buitinę techniką ir taip apsaugotiaplinką, o ne mesti ją į sąvartynus.
  • Skatinkite savo šeimos narius, draugus bei kaimynus rūšiuoti buitines atliekas.

Dažnai paprastų principų taikymas ir priėmimas gali padėti šiuo sunkiu laikotarpiu, prisiminti ir vykdyti paprastus žemiškus dalykus. Tai padės šiai atsiradusiai pandemijai įveikti iškilusius klausimus, bei atsiradusius sunkumus.

Būkime ir likime Sveiki!

Sveikatos priežiūros specialistė D. Vilutienė