Pilietinė iniciatyva „Šok į tėvelių klumpes“ programa

5c klasė

Birželio 10 – pirmadienį – 5c klasė dalyvavo karjeros ir pilietinės iniciatyvos „Šok į tėvelių klumpes“ susitikime „Europos verslo centre“ su Deimintos Šablinskaitės mama Kristina Šablinskiene ir susipažino su verslininko profesija ir darbu.

„Europos verslo centro“ darbuotoja, projektų vadovė,  supažindino su šio centro veikla ir projektais, paaiškino, kaip vykdomi projektai Europos mastu, ko reikia, kad būtų patvirtintas vienas ar kitas projektas.

Penktokams buvo įdomu atsakinėti į klausimus apie Europos sąjungą ir gauti prizus.

Deimintos mama papasakojo, su kokiais projektais Ji dirba, kuo įdomus verslinino darbas, profesija.

Smagu buvo pakilti į 31 aukštą ir pasigrožėti Vilniaus panorama.

Šis susitikimas 5c klasės moksleiviams buvo įdomus ir naudingas. Visada palaikysime pilietinę iniciatyvą „Šok į tėvelių klumpes“.

5c klasės auklėtoja, lietuvių kalbos vyr. mokytoja R. Mikolaitytė

5d klasė

Birželio 10d. 5d klasės mokiniai aplankė Lietuvos Respublikos Seimą, kur informacijos ir komunikacijos departamento Ryšių su visuomene skyriaus darbuotoja aprodė valdžios buveinės patalpas, posėdžių sales, papasakojo apie Seimo darbą, jo funkcijas, supažindino vaikus su Lietuvos valstybės valdymo sistema, parlamento veikla, įstatymų leidybos procedūra, kurią mokiniai galėjo išbandyti praktiškai, institucijos struktūra. Priminė svarbius su Lietuvos valdymu susijusius istorijos faktus. Tai buvo mokiniams savotiška istorijos pamoka. 

5d klasės auklėtoja, vokiečių kalbos mokytoja R. Giedrikaitė

5f klasė

Kaitriai plieskiant vasaros saulutei 5f klasės mokiniai kartu su auklėtoju, istorijos mokytoju dr. Algiu Bitautu birželio 10 d. apsilankė Vaikų bibliotekoje. Tai senamiesčio širdyje, Trakų g. 10, įsikūrusi įspūdinga knygų oazė – Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka. Ji šiemet plačiai duris atvėrė po ilgai vykusios rekonstrukcijos ir pasitiko Taikos progimnazijos mokinukus įspūdingomis freskomis, didele knygų kolekcija, naujausia technika, skirta laisvalaikiui ir mokslui.

Ekskursiją vedė Vaikų bibliotekos darbuotoja Milda, kuri mokinius supažindino su turtinga pastato ir visos Bibliotekos istorija, gražiomis erdvėmis, parodė, kokių lobių slypi vaikams skirtose erdvėse. Įsigijus skaitytojo bilietą, čia galima ne tik pasiimti knygų, skirtų vasarai, bet ir skaityti pasislėpus klaidžiuose knygų lentynų labirintuose, žaisti stalo žaidimus ar tiesiog įdomiai praleisti laiką su draugais ar šeima. Mat biblioteka dirba ne tik darbo dienomis, bet ir šeštadieniais.

5f klasės auklėtojas, istorijos ir etikos mokytojas dr. A. Bitautas

5b klasė

Birželio 10 d. 5b klasės mokiniai vyko į ,,Mėgintuvėlio“ laboratoriją ir dalyvavo edukacinėje pamokoje Aristotelio elementai. Pamokos metu vaikai sužinojo kas yra laboratorija, kas joje vyksta ir susipažino su chemijos mokslu. Apsirengę chalatus ir užsidėję apsauginius akinius, kibo į darbą. Atliko bandymus su anglies dioksidu, gamino ir ragavo gazuotą gėrimą, gamino burbuliuojantį tirpalą, maišė skysčius, kad gauti visas vaivorykštės spalvas. Ir pabaigoje pamokos, drąsiausi gamino ugnies burbulus.

Vaikai sužinojo naujų ir naudingų dalykų apie chemiją, apie elementus, iš kurių susideda pasaulis.
5b klasės auklėtoja, prancūzų kalbos mokytoja N. Žukauskienė
 
7c klasė
 

Birželio 10 dieną 7c klasė su auklėtoja L. Kamarūniene ir mokytoja L. Jermakova vyko į Naujamiestyje (Švitrigailos g.18) esantį Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentą prie LR VRM susipažinti su ugniagesio gelbėtojo profesija.

Šiemet birželio 7 dieną Vilniaus Priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba  šventė 200 metų įkūrimo sukaktį. 1802 metų birželio 7-ąją buvo nustatyta ir patvirtinta priešgaisrinės apsaugos tvarka, o iš laisvai samdomų miestiečių suburta nuolatinės gaisrų gesinimo komanda, kuriai vadovavo brandmeisteris. Vilniaus gaisrų gesinimo komandą tuomet sudarė 45 ugniagesiai, kurie turėjo 20 vandens siurblių ir kelis vežimus su statinėmis.

Šiemet Vilniaus Priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba turi 6 priešgaisrines gelbėjimo komandas, kuriose dirba per 500 žmonių. Gaisrinių automobilių parke – 43 automobiliai. Keturiomis pamainomis dirbantys ugniagesiai budi ištisą parą.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento patalpose yra įrengtas muziejus, kuriame atsispindi ugniagesių tarnybos istorija. Galima pamatyti, kaip kyla gaisras name ar bute, kokios buvo gaisro gesinimo priemonės seniau ir šiandien. Čia būdami supratome dūmų detektoriaus vertę. Supratome, kaip svarbu mokėti tinkamai iškviesti pagalbą kilus gaisrui, kuomet labai brangi kiekviena skundė, kaip svarbu mokėt priimti teisingus sprendimus atsidūrus gaisre. Tam tikrai reikia pratybų. Gavę užduotį pasišalint iš gaisro vietos, mes padarėm kaidų net antru bandymu.

Sužinojome, kad 3 tonas vandens vežantis gaisrinis automobilis visą vandenį išpurškia vos per 5 minutes! Sužinojome, kad šiemet padidinus atlyginimus, ugniagesio darbo atlygis 660 eurų (neatskaičius mokesčių), tad ugniagesys turi turėt antrą darbą.

Garbinga ir sunki ugniagesio profesija.

7c klasės auklėtoja, technologijų  vyr. mokytoja L. Kamarūnienė