Projektas „Graži Šypsena“

Pasaulio Sveikatos Oraganizacijos gautais duomenimis vaikai turintys sugedusių dantų ne visada gali valgyti šiltą ar šaltą maistą, nesugeba kramtyti kietesnio maisto, sunkiai ištaria tam tikrus garsus, nemiega naktimis, būna sudirgę ir susierzinę, vengia šypsotis, tai trukdo ugdymo bei vystymosi procesui.  Vyresnių kaip šešerių metų vaikų sergamumas dantų ėduonimi yra pasiekęs epidemijos lygį: šiame amžiuje apie 90 proc. vaikų turi sugedusių dantų.  

Projekto tikslas –  kad priešmokyklinio ir  mokyklinio amžiaus vaikai išmoktų taisyklingai  valytis dantis, darytų tai motyvuotai ir kokybiškai, nes 5-6 metų vaikams pradeda dygti nuolatiniai krūminiai dantys  todėl juos reikia tinkamai prižiūrėti.

Projekto organizatorius Vilniaus visuomenės sveikatos biuras.

Projektas apima 3 ciklus paskaitų, skirtų  priešmokyklinių klasių ir 1 kl. mokiniams ir 2  kl. mokiniams. Paskaitų metu norima pabrėžti, jog odontologai rekomenduoja vaikams duoti saldumynų vieną kartą per savaitę, nes nustatyta, kad Lietuvos vaikų dantų būklė prasta ir net 9 iš 10 vaikų turi problemų su dantų ligomis.

Vaikams labai patiko paskaitos, kiekvienas vaikas gavo aplankalą apie dantų priežiūrą su užduotimis kurias gali atlikti namuose kartu tėvais.

Grįžtamasis ryšys –  Sveiki dantys!!!

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė D. Vilutienė