Akimirkos su rašytoja Ilona Ežerinyte

Metų knygos rinkimų finalo išvakarėse mūsų progimnazijos aštuntų klasių mokiniai turėjo galimybę akis į akį susitikti su rašytoja Ilona Ežerinyte. Tai vyko vasario 10 dieną, ketvirtos pamokos metu, progimnazijos bibliotekoje. Šiam susitikimui jie ruošėsi iš anksto: kas perskaitė nominuojamą prozininkės knygą, kas rinko įdomybes apie jos gyvenimą, kūrybos savitumą, ruošė klausimus pokalbiui. Juk ir anksčiau jos knygų pasaulis nebuvo svetimas: ne vienas perskaitęs, užklasinio skaitymo pamokų metu pristatęs pasirinktą jos knygą.

Skambučiui pakvietus į ketvirtą pamoką, gausus aštuntokų būrys susirinko bibliotekoje. Pirmosios susitikimo su rašytoja akimirkos buvo nedrąsios, tačiau palaipsniui drovumas tirpo, vis daugiau simpatijų širdyse sukėlė Ilonos Ežerinytės nuoširdus, atviras, betarpiškas prisistatymas, sąžiningas, informatyvus supažindinimas su „Metų knygos rinkimų“ nominuojamomis knygomis, balsavimo taisyklėmis, bendravimas kalba, „paskaninta“ jaunatviško slengo.

Susitikimui įpusėjus, klausimų jau nebetrūko, klausiančiųjų taip pat. Gera nuotaika, šypsena veiduose neišblėso iki pat pamokos netradicinėje aplinkoje pabaigos. Tai rodo ne tik nuotraukos, bet ir mokinių įspūdžių rašiniai, recenzijos. Štai keletas jų: „Ji buvo sąžininga kitų atžvilgiu, nes pristatė ir konkurentų knygas, papasakojo, kaip jai kilo idėjos rašant knygas“ (Emilė, 8c); „Niekados nemaniau, jog rašytojai gali būti tokie įdomūs. Visuomet maniau, jog jie pakvaišę knygų graužikai, kuriems patinka rašinėti. (…) Jeigu man reikėtų šį susitikimą apibūdinti vienu sakiniu, tai jis būtų: „Norėčiau pakartoti!“ (Ūla, 8a); „Kai paklausiau, ką ji patartų žmogui, norinčiam parašyti gerą knygą, ji man atsakė, kad reikia pačiam daug skaityti, suprasti. Taip pat savo pradėtą siužetą reikia papasakoti draugams, tik neužsiminti, kad čia tavo, ir žiūrėti, kaip jie reaguoja. (…) Man pavyko gauti iš jos patirties, kaip iš rašytojos.“ (Mantas, 8c). Šiuos mokinių žodžius nesunkiai iliustruoja nuotraukose užfiksuotos susitikimo su rašytoja akimirkos.

Lietuvių kalbos vyr. mokytoja N. Narusevičiūtė