Traumos bei sužeidimai

Pasirodžius baltam sniegui, bei paspaudus maloniam šaltukui, nuo kurio vaikų žandai tampa raudoni, ir atsiranda šypsena veide, tikrai nublanksta apsiniaukusios dienos kovojant su besitęsiančia COVID-19 pandemija. Po nuotolinių pamokų vaikų lauke matosi vis daugiau, jie mėgaujasi žiemos suteiktai malonumais, čiuožia su rogėmis, arba slidėmis, bei kitais žiemos inventoriaus priemonėmis. Šia fizine veikla jie grūdinasi ir gauna daug gerų emocijų.  Todėl labai svarbu išvengti traumų, nes šio periodo pasėkoje yra tikrai sudėtinga papulti į gydymo įstaigą, ir dauguma net iš mūsų tikrai nenori išvengiant COVID-19 viruso pasekmių.

Traumų ir sužalojimų  pasitaiko dažnai, namuose, lauke, mokykloje, sportuojant, susižaloja kaulus, raumenis, net sąnarius. Trauminiai sužalojimai gali būti dauginiai ar vienos srities. Taip pat gali būti griaučių ir minkštųjų audinių, jie dažnai būna skausmingi, bei gali tapti pavojingais gyvybei. Traumų šalutinis poveikis gali sukelti rimtų sveikatos sutrikimų, kurie gali būti negrįžtami jeigu laiku nesikreipiama į gydytoją.

Tiek namuose, bei mokykloje turi būti kuriama saugi aplinka, šiuo metu išleidę vaiką mėgautis žiemos pramogomis privalome aiškinti, kad dėvėtų apsauginę veido kaukę nesibūriuotų su svetimais vaikais, suaugusiais žmonėmis, laikytis saugaus atstumo. Jeigu pramogų vietoje mato daug vaikų reikia įspėti, kad saugotų save ir eitų nuošaliau į kitą vietą. Labai svarbu, kad vaikas būtų ne vienas, o kartu su suaugusiu, ar vyresniu broliu, sese kurie stebėtų jaunesnį.

Kokios gali būti traumų priežastys:

Netinkama apranga – dažnai vaikai jeigu ruošiasi į lauką savarankiškai apsirengia pakankamai plonai, todėl labai svarbu išaiškinti ir turėti tinkamą aprangą kuri nepraleidžia drėgmės ir yra atspari šalčiui, vėjui, ir vandeniui nelaidžius drabužius, batus svarbu, kad vaikas visuomet šaltuoju periodu dėvėtų kepurę, šaliką, pirštines. Drabužius ilgomis rankovėmis.

Nepatogi avalynė – vaikų avalynė šaltuoju periodu turi apsaugoti nuo drėgmės bei šalčių, nes tai taip pat apsaugo nuo mechaninių traumų, žiemos avalynės padai šiukštaus reljefo kuris padeda užtikrinti stabilumą, kad neslidinėtų pėda bei čiurna būtų stabili.

Apsaugos priemonės – būtina dėvėti šalmą, bei kitas apsaugos priemones, alkūnių, kelių, riešų apsaugos.

Nušalimai – nutinka taip, kad mėgaujantis šalto oro  pramogomis  gali sukelti kūno atšalimą, nušalimus nuožvarbas. Prieš einant į lauką, svarbu atidengtas veido dalis, odą, nosį, ausis, būtina patepti apsauginiu kremu nuo šalčio. Nušalimų pasekmės dažnai išlieka visą gyvenimą. Nužvarbusias vietas pradeda niežtėti, perštėti, gali parausti.

Nušalimo požymiai:

  • Kai kurios kūno dalies nejautrumas
  • Odos pabalimas ar paraudimas
  • Tinimas
  • Nušalusių vietų skausmas/nejautrumas
  • Išbalusi oda
  • Kietai sušalę audiniai.

Nušalus negalima – iš karto šildyti kūno dalies masažuojant, laikyti nušalusios kūno dalies arti atviros ugnies, ar karšto vandens, nes gali nudegti.

  • Trinti nušalusia vieta sniegu
  • Tepti tepalu.

Pirmoji pagalba – pamerkti nušalusia kūno dalį į kambario temperatūros vandenį

  • Nukentėjusiam duoti gerti karštos arbatos/kavos
  • Atlaisvinti veržiančius drabužius
  • Uždengti nukentėjusį šiltu apklotu
  • Kviesti gydytojų pagalbą.

Pagalba įvykus traumai – sumuštą vietą šaldyti, šaltį laikyti ne ilgiau negu 15 minučių, keisti nuimti ir vėl dėti, šaldyti galima apie 1,5 val.

  • Pirmą parą po sumuštos vietos netrinti, nešildyti
  • Dėti šildomuosius kompresus.

Jeigu įvyksta galvos arba pilvo traumos – labai svarbu šaldyti, bei stebėti žmogaus savijautą, ar neatsirado pykinimas, vėmimas, mieguistumas, silpnumas, ar nepakilo temperatūra – gali būti smegenų sutrenkimo požymiai. Jeigu labai susižeidžia pilvą gali būti pažeisti vidaus organai, gali atsirasti blyškumas, silpnumas, sąmonės netekimas.

Būtina sekti požymius ir kreiptis į gydytoją.

Įvykus kaulų lūžiams – svarbu pažeistą vietą imobilizuoti, kad nejudėtų, nesilankstytų per sąnarius aukščiau ir žemiau lūžio vietos.

  • Nedėti įtvaro ant žaizdos
  • Savarankiškai draudžiama taisyti ar tiesinti iškrypusią galūnę ją tempti ar sukti.
  • Jeigu lūžis atviras sutvarstyti, sustabdyti kraujavimą, išlindusių kaulų negalima stumti į žaizdą.

Kuo skubiau kviesti gydytojo pagalbą.

Labai svarbu gydytojo konsultacija, nes vaikams patirtos traumos ir laiku nesuteiktas gydymas, gali sukelti negrįžtamų pasekmių tolesniam vaiko augimui, raidai, bei brandai. Gali atsirasti galūnių deformacijos, kurios gali įtakoti fizinio lavinimo, sportinį pasirengimą, lankstumą, laikyseną kiekvienos gyvenimo dienos ritmą.

Likime sveiki ir saugokime vieni kitus.

Visuomenės Sveikatos priežiūros specialistė D. Vilutienė