Vakcinacija – geriausias būdas įveikti epidemijas ir pandemijas

Gyvendami kasdienybėje su COVID-19 pandemija didelė dalis žmonių jaučiasi įkalinti, negali savęs realizuoti, normaliai dirbti kontaktiniu būdu bei bendrauti su artimaisiais ir aplinkiniais. Žmonės pavargo ir žinoma tiki šiuolaikišku mokslu bei mokslininkų pasiekimais šiame šimtmetyje. Nes vakcinos padarė didelę teigiamą įtaką numatomai gyvenimo trukmei ir sveikam gyvenimo laikotarpiui. Vakcinų sukūrime vaikų mirštamumas visame pasaulyje žymiai sumažėjo. Sveikų vaikų skaičius pasaulyje išaugo, padaugėjo ir sveikų suaugusiųjų ir žinoma kalbant apie vyresnio amžiaus žmonių grupes jų gyvenimo trukmė išaugo pasiskiepijus nuo jiems pavojingų ligų.

Vyraujant COVID-19 pandemijai reikia suprasti tai, kad masinis skiepijimas apsaugo ne tik kiekvieną individą, bet ir silpniausius populiacijos narius. Pandemija visame pasaulyje pasiglemžė begalė tūkstančių gyvybių- daugiausia vyriausių žmonių, taip pat jauniausių – tai lėmė šimtus tūkstančių užimtų lovų ligoninėse ir begalės daug prarastų darbo valandų, visa tai įtakoja pasaulinę ekonominę krizę, ir trumpina žmonių gyvenimo trukmę. Atsiradus vakcinoms nuo COVID-19 labai natūralu, kad žmonėms kilo daug abejonių nes niekas nežino kuo visa tai baigsis.

Teisinė doktrina, tai leidžianti valstybei įsikišti į individo sveikatą šiuo pandeminiu periodu tai tam tikrų grupių asmenų vakcinavimas. Todėl mūsų mokyklos bendruomenei buvo tikrai didelė užduotis priimti skiepą, bei vakcinuotis kuo didesniam skaičiui mokyklos darbuotojų skaičiui, nes tai lemia tolimesnį grįžimą į kontaktinį ugdymą, darbą su vaikais ir aplinkiniais. Mokyklos bendruomenės nariai, administracija, parodė pavyzdį savo darbuotojams ir skiepijosi skirtomis nuo COVID-19 vakcinomis, taip skatindami kitus mokyklos bendruomenės narius. Žinoma tam, kad pasiskiepitų, buvo vykdomi susirinkimai nuotoliniu būdu, taip pat pastebėta, kad didelė dalis darbuotojų, net nedvejojo, o laukė kuo greičiau vakcinos, nes taip asmenys jaučiasi saugesni, ir trumpina savo laikotarpį nuo nuotolinio darbo. Iš viso pasiskiepijo 85 procentai mokyklos darbuotojų. Kadangi mokykloje yra priešmokyklinių klasių ugdymas, pasiskiepijusios mokytojos galėjo grįžti į kontaktinį darbą su vaikais. Matant sugrįžtančią bendruomenę į darbą tikrai labai smagu, mokiniai su kitomis emocijomis, mokytojos taip pat gauna tikrą apčiuopiamą grįžtamąjį atsaką savo darbo rezultatų. Bendrauti kontaktiniu būdu žiūrėti vaikams į akis ir matyti jų supratimą ir džiaugsmą patiriant žinių antplūdį praktiniu būdu duoda tikrai daug gerų emocijų tiek socializacijos, bei darbo našumo požiūriu.

Šiuo metu lauksime kada tikrai galės visi tiek mokytojai ir vyresnio amžiaus mokiniai grįžti į kontaktinį ugdymą, labai tikėtina, kad nuo rugsėjo tai vyks. Nes patys mes turime būti atsakingi už save, bei pagalvoti apie aplinkinius, kaip tai pasiekti ir sumažinti sergamumą. Šiame etape mokslininkai, tyrėjai yra ilgai siekto tikslo finišo tiesiojoje kurti skiepus nuo paplitusių ligų ir pandemijų, ir tai ateityje bus visų neišvengiama gyvenimo dalis. Pasisekė, kad gyvename laikais, kai galime apsaugoti save bei aplinkinius, ir turime to mokintis ir siekti. 

Sveikatos priežiūros specialistė Dalia Vilutienė