Kalėdinis konkursas „Permainų laiko ritmu“

4c dalyvauja Kalėdiniame konkurse. Kalėdos – viena laukiamiausių metų švenčių. Artimiausių žmonių draugija, ilgametės tradicijos, gausus šventinis stalas daugeliui siejasi su geriausiomis ir šilčiausiomis emocijomis. Žinoma, Kalėdos neįsivaizduojamos ir be kalėdinės eglutės! Tačiau, taip buvo ne visada. Lietuvai, priklausius Sovietų Sąjungai, oficialiai švęsti Kalėdas buvo draudžiama, tad ir terminas „Kalėdų eglutė“ vartojamas nebuvo. Vietoje jo buvo bandoma pakeisti į „Naujametinę eglutę“.
Sovietmečiu eglučių puošimo miestuose tradicija išplito, tik eglės tuomet būdavo nebe kalėdinės, o naujametinės. Tokios šventinės eglutės pradėjo atsirasti daugelio miestų pagrindinėse aikštėse. Jos dažnai buvo puošiamos per Kūčias, tačiau religinę šios šventės ir simbolio prasmę stengtasi paneigti.
Lietuvai, siekiant išsilaisvinti iš Sovietų Sąjungos sudėties, vyko permainos įvairiose srityse, o viena jų – muzikos. 1988 m. Kardiofono grupė, su lyderiu Rimantu Giedraičiu priešakyje, išleido dainą pavadinimu „Kalėdinė eglutė“. Būtent šis kūrinys tapo vienu iš Kalėdų eglės sugrįžimo simbolių. Šios muzikos grupės plokštelė, prisidėjusi prie permainų įvykių Lietuvoje, eksponuojama Valstybės pažinimo centro, kartu su Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejumi, rengtoje parodoje „PERMAINŲ LAIKAS: teatras, muzika, kinas ir dailė. 1985-1995“.
Prisimindami kalėdinės eglutės sugrįžimo istoriją, Kardiofono grupės dainą „Kalėdinė eglutė“ ir permąstydami dabar vykstančias permainas.
4c klasės auklėtoja Jūratė Vlasovienė