„Aktyviame kūne – aktyvus protas. Kaip fiziniam aktyvumui padeda informacinės technologijos?“

Vilniaus Taikos Progimnazija turi įgytą Aktyvios mokyklos statusą, bet, tam, kad mokiniai ir mokyklos bendruomenė išliktu aktyvi visapusiškai turi bendrai įdėti daug pastangų, kad rezultatas būtų pasiektas ir įgyvendintas. Todėl mokiniai per savaitę turi ne tik trys  fizinio ugdymo pamokas, kurios vyksta lauke oro sąlygoms leidžiant, bet ir aktyvias pertraukas kurių metu mokiniai su savo klasės auklėtoja per ilgąją pertrauką eina į lauką džiaugtis gamta bei grūdina savo imunitetą, šiuo metu  labai svarbu dabartinėje Covid-19 situacijos pasekmėse.

Bendradarbiaujant kartu su fizinio ugdymo mokytojomis, mokinius skatinome daug ir įvairiapusiškai judėti, paaiškinome kokias programėles mokiniams įsidiegti į savo išmaniuosius telefonus, taip pat nemaža dalis mokinių turi išmaniuosius laikrodžius kurie fiksuoja mokinių aktyvumą nueitus žingsnius, ir  kalorijas. Mokiniai pildė pateiktas  jiems lenteles, įamžino savo telefonų, bei laikrodžių parametrus. Mokinius skatiname rašant jiems socialinius kreditus, – šis metodas labai motyvuoja. Klasės valandėlių metu aptariami aktyvumo rezultatai, kokius pojūčius mokiniai jaučia. Dažnai besidalindami įspūdžiais mokiniai praktikuoja vaikščioti pėsčiomis iki mokyklos, ir atgal namo  arba važiuoja paspirtuku, kol oro sąlygos tam leidžia. Priešmokyklinių klasių mokiniai pasirodžius šaltukui ir sniegui dažnai improvizuoja piešia ir su žiemos inventoriumi aktyviai juda žaisdami aktyvius žaidimus.

Grįžtamasis ryšys – mokinių įraudę žandai, bei šypsenos veiduose, žinoma  įvyksta ir įvairių traumų, bet rimtų nepasitaikė ir dažnai geros emocijos užgožia. Dėkoju mokyklos bendruomenei bei fizinio ugdymo mokytojomis įgyvendinant  fizines veiklas mokykloje bei už jos ribų, nes tai tikrai yra didelis indėlis į mokinių ateities sveikatą ne tik fizinę, bet ir protinę. O šiuolaikinės technologijos padeda lengvai komunikuoti tarpusavyje Mokytojui su mokiniu bei gerinti rezultatus. Ateityje Fizinio ugdymo mokytojai planuoja pasitelkiant išmaniąsias  sveikatos programėles suskirstyti vaikus į pogrupius ir siekti rezultatų integruojant ir sveikos mitybos pamokas, per kurias vyktų praktiniai užsiėmimai. Mūsų mokyklai labai padėjo tarptautinis projektas BaltCityPrevention kuris skatina fizinį aktyvumą, sveiką mitybą pasitelkiant inovatyvius elgsenos keitimo metodus, todėl vykdome jo tęstinumą.

 

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Dalia Vilutienė