Saugi mokyklinė kuprinė

Taisyklinga kūno laikysena – tai išorinio grožio ir vidinės darnos atspindys. Ji sudaro optimalias sąlygas krūtinės ląstos, dubens, galūnių kaulų ir vidaus vystymuisi  veiklai. Netaisyklingos kūno laikysenos retai būna įgimtos, dažnai susiformuoja, dėl silpno raumenų tonuso, netaisyklingo sėdėjimo, sunkios ir ant vieno peties nešiojamos kuprinės. Ryškiausi pakitimai vyksta jaunesniame mokykliniame amžiuje 7-10 metų, nes toliau auga ir kaulėja  žmogaus skeletas.

Pirmokų kuprinių svėrimo tikslas – atkreipti mokinių dėmesį į mokyklinės kuprinės svorį jos turinį, bei išaiškinti sunkios kuprinės poveikį sveikatai.  Pamokos metu buvo sveriama kiekvieno pirmoko   kuprinė, įvertinamas jos vidus, kuprinės tipas: su vienu diržu, dviem diržais ar su rankena. Kiekvienam mokiniui buvo uždėta kuprinė, išaiškinta, kaip taisyklingai nešioti, kokia kuprinės taisyklinga padėtis prie nugaros.  Kam  iš mokinių reikėjo  buvo sureguliuoti pečių diržai patikrintas jų ilgis, kad būtų galima pailginti užsivilkus striukę, o orams atšilus – sutrumpinti. Tai labai svarbu, dėl augančio skeleto, kad nesulinktų stuburas, taip pat  patikrinta ar mokyklinės kuprinės turi atšvaitus. Lietuvos higienos normai HN 41:2016.

Labai smagu matyti motyvuotus pirmokus, kaip jie džiaugiasi savo kuprinėmis, kokios jos gražios ir mielos jiems. Kaip jie  rūpinasi, kas jose yra sudėta ir kiek turi būti, kiekvienas mokinys smalsiai žiūrėjo į svarstykles ir su šypsena dalyvavo veiklos procese.

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Dalia Vilutienė