Mano priešpiečių dėžutė

Lietuvos statistikos duomenimis gyventojų mityba ne itin sveika. Per mažai žmonių renkasi sveikatą gerinantį ir ligų padedantį išvengti maistą. Be to, nepakankamai vartojama šviežių daržovių ir vaisių, grūdinių produktų. Maisto racione per daug riebalų ir per mažai angliavandenių; skaidulinių medžiagų su maistu gaunama mažiau, negu rekomenduojama, per daug vartojama druskos. Todėl labai svarbu mokiniams diegti esminius sveiko maitinimosi principus ir sveikai maitintis, nes tinkama mityba gali aprūpinti žmogų energija, gyvybinei organizmo veiklai reikalingomis maistinėmis, veikliosiomis medžiagomis ir užtikrinti normalią vaiko raidą, nuolatinį kūno ląstelių atsinaujinimą.

Vykdant sveikos mitybos prevencinę pamoką kartu su pradinių klasių mokiniais aptarėme kokie produktai tinka priešpiečiams, kokių produktų neturėtų būti. Pasikartojome ir dar kartą išanalizavome maisto pasirinkimo piramidę. Aptarėme kad priešpiečiams tinkamiausias laikas po trijų pamokų.

Kiekvienas vaikas piešė, rašė sau atmintinę kiekvienai savaitės dienai vertingus maisto produktus į savo priešpiečių dėžutę.

Rekomenduojama: daržovės, vaisiai, grūdiniai patiekalai, pienas, pieno produktai, riešutai.

Neturėtų būti: saldainių, šokoladukų, pyragėlių ir kitokių saldumynų. (Leistina per šventes ir gimimo diena vartoti saikingai.)

Tikrai labai smagu matyti kai kiekvienas, vaikas nori pasidalinti ir pasidžiaugti savo priešpiečiu dėžute, dauguma turi vaisių, daržovių bei sveikų sumuštinių, mokiniai ima vienas iš kito pavyzdį ir tikrai supranta apie sveikos mitybos įtaką jų sveikatai.

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Dalia Vilutienė