VIRTUALI VAIKŲ LITERATŪROS SAVAITĖ

Balandžio 2-oji – žymiojo danų pasakininko H. K. Anderseno gimimo diena. Nuo 1967 m. pasaulyje ji minima ir kaip Tarptautinė vaikų knygos diena.

2020 m. Vaikų knygos dienos rėmėjas – IBBY Slovėnijos skyrius. Plakatą, o tiksliau – sulankstomą kubą, sukūrė du H. K. Anderseno premijos nominantai. Teksto autorius – literatūrologas, universiteto docentas ir rašytojas Peteris Svetina, kurio knygos išverstos į aštuonias kalbas, tarp jų ir lietuvių. Piešinį nupiešė dailininkas Damijanas Stepančičius.

Balandžio 2-oji – Tarptautinė vaikų knygos diena

KREIPIMASIS

Peter Svetina. Žodžių alkis

Krūmai mano gimtinėje sužaliuoja balandžio pabaigoje arba gegužės pradžioje – ir tada bemat juose pasirodo drugių kokonai. Panašūs į cukraus vatos gumulėlius, ilgainiui jie virsta vikšrais, graužiančiais lapą po lapo. Ir graužia jie tol, kol iš krūmų telieka, regis, vieni stagarai. Drugiams užaugus ir išskridus, krūmai kaip niekur nieko auga toliau. Kitąmet jie sužaliuoja iš naujo. Ir vėlei vėl. Toks yra ir rašytojo, toks yra ir poeto gyvenimas. Apysakos ir eilėraščiai juos graužia, sekina, o užaugę išskrenda, sutupia į knygas ir keliauja nuo klausytojo prie klausytojo. Ir vėlei vėl.

VIRTUALI VAIKŲ LITERATŪROS SAVAITĖ

„Kiekvienas tapytojas yra didelis terlius. O kiekvienas vaikas – mažas tapytojas.“

Užduotys:

  1. Užduotys buvo išsiųstos į Tamo dienyną 4-5-6 klasių mokiniams dalyvauti nuotoliniame KAHOOT žaidime „Vaikų knygos H. K. Andersenas“ Balandžio 2-oji pasakininko H. K. Anderseno gimimo diena. https://www.youtube.com/watch?v=GerUn7JAy74  Atsakę į klausimus mokiniai galės pasitikrinti, kas apie H. K. Anderseną žino daugiausiai. Atsakymai buvo facebook paskyroje: Vilniaus Taikos informacinis centras.
  2. Įrašyk savo žodį

Nuo balandžio 2 iki 9 d. literatūros pažinimo programa vaikams ir paaugliams – „Vaikų žemė“ organizavo virtualius susitikimus su 21 rašytoju. Per facebook ZOOM programą galėjo jungtis kiekvienas.

Garsūs Lietuvos knygų kūrėjai: rašytojai, poetai, dailininkai skaitė ištraukas iš mėgstamiausių vaikystės knygų. Kūrėjai su atsidavimu skaitė įdomių kūrinių ištraukas, nuoširdžiai atsakinėjo į vaikų pateiktus klausimus, davė smagių kūrybinių užduotėlių, kai kurie net pagrojo ir padainavo.

Naudingos nuorodos

https://www.vcb.lt/skaitome-namuose-1001-knyga-kuria-privalote-perskaityti/
https://www.vcb.lt/skaitome-namuose-reiksmingiausiu-lietuvisku-knygu-simtukas/

 

Skaitymo įgūdžiai „Lietuva skaito“

REKORDAS

Daugiausiai skaitančių moksleivių rekordas

Visa informacija www.lietuvaskaito.lt

Daugiausiai skaitančių moksleivių:

Miestas
Įstaiga
Rezultatas
Mažeikiai Kalnėnų pagrindinė mokykla 807
Panevėžys  Panevėžio „Vilties“ progimnazija 760
Vilnius Vilniaus Taikos progimnazija  750
Kaunas  Kauno „Nemuno“ mokykla 366
Alytaus Alytaus „Drevinuko“ mokykla-darželis 320
Molėtai Molėtų pradinė mokykla 319
Kaunas  Kauno „Vyturio“ gimnazija 305
Radviliškis Radviliškio r. Šeduvos gimnazija 300
Šiauliai Šiaulių „Rasos“ progimnazija 290
Vilkaviškio r. Vilkaviškio vaikų lopšelio-darželio „Buratinas“ bendruomenė 284

 

Informacinio centro vedėja J. Tumas