GEGUŽĖS 7-OJI – SPAUDOS ATGAVIMO, KALBOS IR KNYGOS DIENA

Akcija „Lietuva skaito“ sako – knyga gali!

Nuo balandžio 23-iosios, Pasaulinės knygos dienos, dalysimės straipsniais apie knygų galią ir knygų rekomendacijomis. Paprašėme leidėjų pasidalyti knygomis, kurios jiems patiems šiuo metu labiausiai padeda. Tad svetainėje www.lietuvaskaito.lt  buvo paskelbta registracija norintiems susitikti su rašytojais nuotoliniu būdu išgirsti apie jų rekomenduojamus kūrinius.  

Lietuvių kalbos mokytoja V. Balčiūnienė ir bibliotekininkė J. Tumas organizavo virtualias pamokas su rašytojais balandžio 23 – gegužės 7 dienomis, pamokos įtrauktos į  bendrą renginių planą.

Nuo 2022 05 02-06 d. Vilniaus Taikos progimnazijoje vyko virtualios pamokos, kurias vedė leidėjai, rašytojai ir spaustuvininkai. Labai džiaugiamės, kad mūsų vykdomo projekto „Lietuva skaito“ metu buvo organizuojamos leidėjų pamokos mokiniams. Virtualiose pamokose dalyvavo 4a, 4b, 4c, 5a, 5e mokiniai ir mokytojai. Nuotoliniu būdu mokiniai susitiko su rašytoju T. Dirgėla, kuris supažindino skaitytojus su Lietuvos istorija ir pristatė linksmą nuotykių knygą „Vytautas Didysis Žalgirio arenoje“.

Pamokos metu mokiniai sužinojo, kokie naujausi trijulės nuotykiai, kaip sukurti detektyvinę istoriją ir įveikti pačius didžiausius pavojus. Klausimus vaikams uždavė ir žodžių kišenėje neieškantis rašytojas, o vaikai dalinosi savo mintimis apie mėgstamas knygas, detektyvus ir net kibinus. Vaikai kalbino rašytoją užduodami savo klausimus. Nuotaikingas susitikimas prabėgo akimirksniu. Šiuo metu autorius išleidęs 28 knygas ir pakeliui net penkios naujos knygos, tarp kurių ir septintoji „Domo ir Tomo“ dalis.

Taip pat vyko nuotolinis susitikimas su rašytoju V. Landsbergiu

Landsbergis pasakojo apie knygos kūrimo istoriją. Rašytojas pristatė savo knygas „Milžinas Antanas“, „Arklio Dominyko meilė“, „Pasaka apie Dievo vaikelį“, „Berniukas ir žuvėdros“, „Varlė bunkeryje“. Patys mokiniai po pamokos džiaugėsi: „Pamoka su Vytautu V. Landsbergiu buvo įdomi, linksma bei naudinga. Linksmai ir kūrybingai praleista pamoka kartu su klase ir poetu Vytautu V. Landsbergiu. Norėtųsi ateityje gyvai susipažinti su šiuo žmogumi ir nuveikti kažką tiek pat smagaus bei kūrybingo. Ačiū!“ Atsakęs į daugybę klausimų, V. Landsbergis patarė vaikams labai daug skaityti, lavinti vaizduotę. Rašytojas yra parašęs virš 50 knygų vaikams.

LISPA IR ANTALIS:

„Kokias paslaptis slepia popierius?“ Šioje pamokoje mokiniai sužinojo viską apie spausdintas knygas, knygos viršelius. Mokiniai galėjo klausti visko apie popierių, iš kurio gimsta gražiausios knygos.

Leidyklos „Tikra knyga‘‘ kūrybos vadovė Daiva Rudytė vaikų literatūros leidykloje papasakojo apie Lietuvos istoriją, valdovų rūmus. Mokiniai sužinojo apie spausdintą knyga. Kokias paslaptis slepia popierius?“ Šioje pamokoje mokiniai sužinojo viską apie spausdintas knygas, knygos viršelius, kaip gimsta knyga. Mokiniai galėjo klausti visko apie popierių, iš kurio gimsta gražiausios knygos.

Organizatorė bibliotekininkė J. Tumas

Lietuvių kalbos vyr. mokytoja V. Balčiūnienė