Renginys „Klaipėdos kraštas byloja savo žmonių lūpomis…“

Gruodžio 13 d. progimnazijos aktų salėje vyko Etnokultūrinio ugdymo tęstinio projekto „Etnografinė Lietuva“ renginys „Klaipėdos kraštas byloja savo žmonių lūpomis…“ Renginį organizavo lietuvių kalbos, istorijos mokytojai, vedė 8c klasės mokiniai Gytė Tamulionytė ir Petras Beresnevičius. Renginio tikslas – prisiminti Klaipėdos krašto, jo žmonių istoriją, minint 2022-uosius kaip Klaipėdos krašto ir rašytojos Ievos Simonaitytės, žymiausios Klaipėdos krašto gyvenimo vaizduotojos lietuvių prozoje, metus.

Renginyje istorijos mokytojų paruošti mokiniai pristatė Klaipėdos krašto istoriją, sąsajas su Mažąja Lietuva, asmenybes, reprezentavusias šį regioną, ir jų didžiuosius darbus, apibūdino gyventojus tautiniu požiūriu, etnografinio regiono kultūrinį savitumą. Muzikos mokytojos Dalios Nakutytės paruoštų 7-8 klasių mokinių nuostabiai atlikta Klaipėdos krašto žmonių pamėgta daina „Ei kilo kilo“, skambėjusi pritariant smuikui, birbynei ir kanklėms, leido pajausti, kad lietuvininkų dainų melodijos yra ypatingos dėl sudėtingos dermės sandaros, netikėtų perėjimų iš vienos tonacijos į kitą, natūralių dermių.

Kad renginyje būtų dar smagiau ir įdomiau, dalyviai buvo pakviesti pažaisti, pasivaržyti. Ekrane buvo rodomos Klaipėdos krašto žymių asmenybių pavardės, literatūros kūrinių veikėjai. Publikai reikėjo atidžiai klausytis skaitomos minties ir minutėlę pamąsčius spėti, kas tai pasakė. Atspėjusieji buvo apdovanoti prizais. Žaidimą paruošė lietuvių kalbos mokytojos Renata Mikolaitytė ir Toma Gadeikienė.

Renginio pabaigoje muzikos mokytoja D. Nakutytė kartu su 5-8 klasių mokiniais atliko Klaipėdos krašto dainos „Eisva mudu abudu“ stilizuotą, modernizuotą versiją. Ši daina ir įspūdingas jos atlikimas sulaukė didelių publikos aplodismentų ir prašymų pakartoti.

Lietuvių kalbos mokytoja Ilona Ružaitė