„Sveikatą stiprinanti mokykla – unikali galimybė mokyklų bendruomenėms mokytis gyventi sveikiau“

Lietuvos sveikatą stiprinančių mokyklų 30–mečiui paminėti ruošėmės kartu su mokyklos bendruomene ilgai ir apgalvotai. Sprendėme, kaip sukurti mokiniams renginį, kurio metu mokiniams papasakotume, kas yra sveikatą stiprinanti mokykla, kiek metų šiam tinklui priklausome ir ką darome dėl mokinių sveikatos.  Mūsų progimnazija draugiškai bendradarbiauja kartu su  Vilniaus Viršuliškių mokykla, kadangi abi mokyklos priklauso sveikatą stiprinančių mokyklų tinklui.  Kylant daugybei idėjų dėl mokyklos vaikų sveikatos veiklų, kartu su J. Misaniuk, visuomenės sveikatos priežiūros specialiste, nusprendėme surengti tarpmokyklines sveikatingumo varžybas „Protų mūšis – sveikatos gūsis“. Tokiu būdu norėjome motyvuoti mokinius domėtis sveikatos temomis.  

Dalyvavo 4-tų klasių mokiniai, susidarė šešios komandos. Buvo ir jaunesniųjų klasių  palaikymo komandos. Iš viso dalyvavo 122 mokiniai kartu su mokytojomis. Viktorinai buvo paruošti klausimai iš bendrųjų temų: sveikatos supratimas,  sveika mityba, fizinis aktyvumas, maisto pasirinkimo piramidė, taip pat įterpta loginių užduočių.  Viktorina praėjo sklandžiai: aktų salėje vyravo mokinių šurmulys, juokas, teigiamos emocijos, sirgalių šūksniai  liejosi per kraštus, nes nė viena komanda nenorėjo pralaimėti. Žinoma, tokių komandų ir nebuvo, nes kiekviena jų gavo prizus, kurie tikrai motyvuoja. Juos mums įsteigė, geranoriškai parūpino Vilniaus visuomenės sveikatos biuras. Taip pat šventei papuošti mes turėjome Lietuvos sveikatą stiprinančių mokyklų logotipą, mokiniams priklijavome logotipo lipdukus, tai turėjo įtakos visai renginio atmosferai.

Labai džiaugėmės, kad galėjome  įgyvendinti tokį renginį ir metėme sau tokį iššūkį, nes tiek mokiniams, mokytojoms, tiek ir visuomenės sveikatos specialistėms, kurios vykdo sveikatos veiklas, yra labai svarbu pasidalinti patirtimi, susipažinti su kitos mokyklos vaikais bei įsivertinti savo galimybes, kur toliau tobulėti  bei kartu stiprinti ir šviesti Lietuvos vaikų sveikatą.

Visuomenės sveikatos specialistė Dalia  Vilutienė