Sausio 13-osios prasmės beieškant…

Savotiška tradicija jau tapo Sausio 13-osios išvakarėse mažais žingsneliais priartėti prie 1991 m. sausio 13 d., bent šiek tiek praverti istorijos uždangą ir pajausti, suprasti, ko neturėtume, jei jos nebūtų?…

2024-ųjų sausio 12-oji nebuvo išimtis. Mūsų progimnazija dalyvavo visuotinėje akcijoje „Pergalės šviesa“. Be abejo, tai nebuvo tik žvakelių uždegimas džiaugiantis, kad beginkliai, vienijami dainos, prieš 33 metus įveikėme sovietinio režimo tankus, mūsų sielos šviesa užgožė jų tamsą, palaikant ukrainiečių kovą neteisingame kare, tai buvo žymiai daugiau…

Gera klausytis istorijos mokytojos Aušros Jurkūnaitės žodžių apie penktadienį vestas pamokas ir ne tik:

„Mokiniai gavo užduotį pagal  sudarytus klausimus  apklausti savo artimuosius, dalyvavusius Sausio 13-osios  įvykiuose. Ir aš pastebėjau, kad dauguma mokinių turėjo galimybę atlikti interviu, nes jų artimieji aktyviai dalyvavo ginant Lietuvą, todėl jie turėjo informaciją. Jaunimas  atėjo į pamoką susikaupę, man  pagelbėjo uždegti ant langų žvakeles, turėjo pasiruošę emblemas.

Išsamiai pasakojo  apie tai, ką artimieji patyrė tuo lemtingu Tėvynei  metu. Nors buvo užgrobti kai kurie objektai, tačiau svarbiausias nepriklausomos Lietuvos valstybingumo simbolis Aukščiausioji Taryba buvo išsaugota, ją pavyko išsaugoti, kaip akcentavo mokiniai, jų artimųjų Lietuvos gynėjų dėka, ir tuo jie   didžiuojasi.  

Be abejo, buvo  kalbama ir apie įvykius Ukrainoje. Mokiniai diskutavo, kas būtų, jei 1991 metais prie sovietinės imperijos vairo stovėtų V. Putinas, nes jo žvėriškumas sveiku protu nesuvokiamas.

Daug kam kilo mintis, kad būtina privaloma karo tarnyba, kad žmonės būtų apmokyti naudoti ginklą, kad būtų kariuomenės rezervas, tik mes patys pirmiausia esame atsakingi už savo Tėvynę, abejingumas netoleruotinas ir tai mokiniai kalbėjo nuoširdžiai, o tai mane labai pradžiugino.     

Aš asmeniškai visą šeštadienį namuose nebuvau, mes su šeima buvome mieste, susitikau su savo draugais, su kuriais  gynėme televizijos bokštą, tuo metu gyvenau Karoliniškėse.  Vakare turėjau galimybę Operos ir baleto teatre klausyti įspūdingos simfonijos, kurios dėka vėl prisiminiau Sausio įvykius.“

Gera prisiminti ir 8c klasės ankstyvas penktadienio akimirkas, kai ieškodama atsakymo į retorinius klausimus, susijusius su 1991-ųjų sausio 13-ąją žuvusiųjų dovanota pergalės šviesa, stebėjo trumpametražį Lietuvos karo akademijos filmą apie Sausio 13-ąją. Kartu su žymiais žurnalistais, gerbiamais dvasininkais, karininkais, gerai pažįstamais kultūros pasaulio atstovais, gaubiami jų atsiminimų skraiste, mokiniai mintimis nusikėlė į 1991-ųjų sausį, juto begalinį ryžtą nepasiduoti, ištverti, drąsą aukotis dėl Tėvynės, ateities kartų šviesos. Vėliau klausėsi Augustinos, Eriko mamų atsiminimų apie Sausio 13-ąją, Pijos ir Evelinos atrastų Sausio 13-osios įprasminimų. Tą klasės būseną puikiai atskleidžia ir nuotraukos.

 

Malonu stebėti lietuvių kalbos mokytojos Renatos Mikolaitytės  netradicinę lietuvių kalbos pamoką „Uždekime Pergalės šviesą“ 8e klasėje. Ji skirta Sausio 13-osios aukoms atminti:

„Languose uždegėme žvakeles ir taip pagerbėme žuvusiuosius už Lietuvos laisvę.

Aštuntokai išsakė savo požiūrį į tragiškus 1991-ųjų sausio 13-osios įvykius, dalinosi savo šeimų istorijomis, kurias papasakojo tėvai ir seneliai.

Pasiskirstę grupelėmis kūrė projektą ,,Pergalės žvakė‘‘, kuriame ir nugulė paauglių jautrios mintys, pagarba žuvusiesiems ir ryžtas išsaugoti trapią laisvę.

Refleksijos metu darbai buvo pristatyti, taip pat prisimintos Ukrainos karo aukos ir išsakytas  palaikymas tiems, kas gina laisvę ir už ją paaukoja gyvybes.

Ne tik aštuntokai atminė sausį gyvybes paaukojusius, bet ir penktokai ėjo tuo pačiu keliu, tiesa, paprasčiau, poetiškiau. Tuo galima įsitikinti stebint darbų nuotraukas.“

 

Džiugu matyti kūno kultūros mokytoją Vaidą Lukaševičių su savo auklėtinais (8e klase) Pilietiškumo klube. Čia vyko pokalbis su karybos ekspertu, Lietuvos kariuomenės atsargos majoru Dariumi Antanaičiu. Pokalbį moderavo VDU Švietimo akademijos kanclerio pavaduotojas,  istorikas dr. Mindaugas Nefas. Pokalbyje buvo kalbama apie Sausio 13-ąją, kariuomenę, pilietiškumą, laisvę ir pilietines iniciatyvas.

Akimirkas klube atskleidžia ir nuotraukos.

Sausio 13-osios išvakarėse ne tik patys vykome į svečius, bet ir kvietėme juos pas save. Tikybos mokytojos Paulinos Kergytės ir istorijos mokytojo Algio Bitauto iniciatyva 5b klasėje svečiavosi Kamilės Šablinkskaitės mama Kristina Šablinskienė. Ji dalinosi savo šeimos genealoginio medžio istoriniu kontekstu, prisiminimais ir išgyvenimais apie Sausio 13-osios įvykius iš vaiko perspektyvos, papasakojo remdamasi labiausiai įstrigusiomis detalėmis.

Ne tik 5-8 klasių mokiniai, mokytojai jautriai išgyveno Sausio 13-osios akimirkas, pagerbė žuvusiuosius, džiaugėsi iškovota laisve, ieškojo atsakymų, kuo ji svarbi kiekvienam, o kartu ir mums visiems, bet ir pradinių klasių mokiniai bei ikimokyklinės grupės neliko nuošaly mūsų bendruomenės.

Mokytojos Alvydės Vinkevičienės mokomoje 1a klasėje mokinės Saulės  tėvelis Egidijus Baseckas pasakojo, kaip Sausio 13-osios naktį beginkliai Lietuvos žmonės atlaikė sovietų kariškių puolimą, pasidalino savo patirtimi ir išgyvenimais prie televizijos bokšto.

 

Istorinę atmintį mini direktoriaus pavaduotoja Audronė Jasinskienė, lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė Nijolė Narusevičiūtė.