Pamoka skirta Habil. Dr. E. Šimkūnaitės 100-mečiui atminti

Norėdami paminėti garsios Lietuvių vaistinių augalų žiniuonės habilituotos daktarės Eugenijos Šimkūnaitės gimimo 100-metį. Bendradarbiaujant su mokyklos mokytojomis surengėme mokiniams pamokas apie vaistažoles, kurios pavadinimas „Vaistažolių takeliais į sveikatos kelią“. Iš viso dalyvavo 65 III-IV klasių mokiniai. Pamokų metu pasakojome apie E. Šimkūnaitę, kuri suteikė didelių humanizmo idėjų, stiprino bei puoselėjo apie Lietuviškas vaistažoles. Dėjo dideles pastangas, skiepijo bičiulišką požiūrį į visuomenę, bei paliko žmonėms kultūrinį bei dvasinį palikimą, kuris iki šių dienų yra perduodamas kartų kartoms, taip sudarydamas tęstinumą žmonėse. Visų šių vertybių kartu su mokytojomis, norėjome nors dalelyte perduoti mokiniams apie mūsų vaistažoles. Nes šiuo laikotarpiu, kai vyrauja darganas oras, ir COVID-19 pandemija, labai svarbu stengtis išlikti sveikam ir stiprinti imunitetą. Todėl pasitelkiant žiniuonės knygas apie vaistažoles ir įgyvendinome tai praktiškai. Ir mokiniai labai tikisi būti sveiki.

Mokiniai atsinešė savo rinktų, žolelių, žiedų, vaistažolių: ramunėlių, mėtų, melisų, čiobrelių, liepų žiedų ir kitų visas turimas žoleles bandėme užuosti, aiškinomės apie jų naudą, mokiniai pasakojo, kaip jie vartoja žoleles, kada ir nuo ko. Su mokytoja iš mokinių atneštų įvairių vaistažolių ir žolelių darėme arbatą, kurią mėgavosi mokiniai ir mokytojos. Šios pamokos patirtimi labai džiaugiamės kartu su mokytojomis, nes klasėje nuo gausybės žolelių arbatų sklido nuostabus aromatas nuo kurio vaikai šypsojosi, dalinosi informaciją apie vasarą ir ragavo arbatas, nes nori būti sveiki ir nesirgti peršalimo ligomis.

Taip pat mokiniai pristatinėjo savo savarankiškus paruoštus grupinius darbus apie vaistažoles prieš visą klasę ir pasakojo apie jų gerąsias bei gydomas savybes. Iš gausybės žolelių, kiekvienas vaikas turėjo galimybes vizualiai pamatyti, bei užuosti, jų kvapą ir suprasti jų naudą.

Dalyvavo: 3A klasė, mokytoja L. Širvaitienė, 4B klasė, mokytoja G. Dermontienė, 4C klasė, mokytoja J. Koženevska.

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė D. Vilutienė