Tolerancijos diena

Smagu, kad progimnazijoje kasmet minima Tolerancijos diena. Šiais metais „Tolerancijos miestas“ apjungė dar daugiau mokytojų ir mokinių. Pradinių klasių mokytojos, 5-8 klasių auklėtojai bei dalykų mokytojai organizavo įvairius projektus, filmų peržiūras, diskusijas ir kitas veiklas, akcentuojant tautybių įvairovę mūsų mieste ir šalyje. Per pertraukas skambėjo mokytojos Dalios Nakutytės parinktos Lietuvoje gyvenančių tautų melodijos. Pirmo aukšto fojė mokytoja Justina Rudminaitė kartu su mokiniais parengė spalvingą plakatą, o mokytoja Paulina Kergytė  – mokinių darbų parodą tolerancijos tema. Mokytojas Algis Bitautas parinko medžiagą apie Lietuvos tautinių mažumų konfesijų maldos namus ir tautų tradicijas. Su šia medžiaga mokiniai supažindinti per dorinio ugdymo pamokas.  Mokiniai paruošė gatvių pavadinimus, atspindinčius tautines mažumas, gyvenančias Lietuvoje, o mokytojai Valentas Daubaras ir Astikas Radžiūnas bendradarbiaudami pagamino stilizuotą gatvių rodyklę.

Dir. pavaduotoja ugdymui Daiva Daubarienė

Tarptautinės tolerancijos dienos minėjimas 5f klasėje

Lapkričio 16 d. 5f klasė kalbėjo apie toleranciją, minėdama Tarptautinę tolerancijos dieną. Aptarėme tolerancijos sąvokos reikšmę ir kilmę, kalbėjome apie mokinių pastebimas tolerancijos ir netolerancijos apraiškas Vilniuje, diskutavome, kaip būtų galima skatinti toleranciją, mokėmės suvokti ir pripažinti, kad nors ir nesame visais atžvilgiais vienodi – vis tiek visi esame tokie patys žmonės.

Padiskutavę „statėme“ 5f klasės tolerancijos miestą.

 

 

Tarptautinės tolerancijos dienos minėjimas 8d ir 8e klasėse

Minėdami Tarptautinę tolerancijos dieną su 8e ir 8d klasėmis lietuvių kalbos pamokose skyrėme laiko padiskutuoti apie tolerancijos reikšmę ir svarbą. Tolerancija – tai pakantumas kitiems, supratimas, kad kitas žmogus gali skirtis nuo mūsų, ir pripažinimas, kad jis turi teisę būti kitoks nei mes. Prisiminėme, kad žodis „tolerancija“  kilo iš lotyniško „tolerantia“, reiškiančio kantrybę, ir pirma buvo vartojamas kalbant apie religijos laisvę ir pakantumą kitatikiams. 8 klasių mokiniai diskutavo, kuo tolerancija susijusi su kantrybe.

Aptarėme didžiausius tolerancijos pliusus, taip pat ieškojome ribų, kada kitaip besielgiančio žmogaus toleruoti nereikėtų.

Po diskusijos mokiniai gavo užduotį: iš penkių žymių asmenybių pasakytų minčių apie toleranciją išsirinkti labiausiai patikusią ir pakomentuoti ją savais žodžiais. Mokinių užrašytos mintys papuošė 305 kabineto stendą.

5f klasės auklėtoja, lietuvių kalbos vyr. mokytoja Vilma Balčiūnienė

 

Tarptautinės tolerancijos dienos minėjimas 5a klasėje

Su 5a klase per klasės valandėlę pakalbėjome apie tai kas yra tolerancija, kada reikia tolerancijos būnant mokykloje, būnant valstybės piliečiu. Mokiniai papasakojo situacijas kada jie matė netoleranciją kito žmogaus atžvilgiu  ir kad dėl to jautėsi nesmagiai. 
Mūsų šūkis: TOLERANCIJOS MIESTE – VISI SKIRTINGI, VISI LYGŪS. Kiekvienas mokinys nupiešė raidę (ne vieną), ją nuspalvino, iškirpo ir sudėliojome tekstą. Raidėse matyti tautinių mažumų, gyvenančių Lietuvoje, tautinės vėliavos, miesto atributika ir t.t.
5a klasės auklėtoja, matematikos vyr. mokytoja Živilė Šiškienė