Mokinių darbelių paroda „Iš močiučių kraičio skrynios“ pasitinkant valstybės atkūrimo šventę Vasario 16-ąją

Prieš daugiau nei šimtą metų pasirašytame valstybės atkūrimo akte (1918-02-16) šalį atstatanti Lietuvos Taryba pabrėžė, kad atkuriama valstybė nėra nauja, o tik seno valstybingumo tąsa. Lietuvos valstybės istorija yra kuriama daugiau nei 1000 metų. Technologijų pamokose atsižvelgiame į savo valstybės turtingą praeitį.

Penktokai išmoko siūti keletą rankinių siuvinėjimo dygsnių. Tai padeda suprasti mūsų prosenelių buitį iki atsirandant industrijai. Išmoktus dygsnius panaudojo siūdami adatines. Adatinių paskirtis – pasidėti adatą saugiai, t. y. į tam skirtą vietą, net laikinai, kol susirasim ir atsikirpsime siūlą ketinamą verti į adatą. Taip ugdomės atsakingą elgesį. Adata – mažas įrankis, bet gali būti pavojingas, jei elgsimės neapdairiai. Taip pat penktokai išmoko prisiūti sagas. Kai kurie mokiniai jas siuvo prie adatinių, kiti – ant atskiros audinio atraižos.

Šeštokai atsižvelgdami į tautodailės tradicijas nagrinėjo lietuviškų rinktinių tautinių juostų raštus. Pasirinkę ornamento motyvą piešė jį ir siuvinėjo kryželio technika. Išsiuvinėtais motyvais papuošė pačių pasiūtus aromatinius arba dovanų maišelius. Maišeliai skirti sudėti mažas dovanėles, suberti kvapnius džiovintus augalus ar savo surinktas arbatoms skirtas žoleles. Nedideli aromatiniai maišeliai su kvapniomis žolelėmis, dar vadinami saše, yra dedami į spintas ar stalčius maloniam aromatui suteikti.

Technologijų vyr. mokytoja Laima Kamarūnienė