SKAITOME, RENKAME, PAŽĮSTAME, ARBA SUSITIKIMAS SU ŪLA ŠVEIKAUSKAITE

Ne paslaptis, kad balandžio 23-ąją mes, kaip ir daugelis pasaulio valstybių,  šventėme Pasaulinę knygos ir autorių teisių dieną.  Jungtinių Tautų organizacijos tikslus – skatinti skaitymą, knygų leidybą, atkreipti dėmesį į autorių teisių apsaugą – dalinai įgyvendinome tradiciškai organizuodami akciją „Metų knygos rinkimai“.

Šiais metais  pretendentai į apdovanojimus buvo paskelbti vasario 23 dieną Vilniaus knygų mugėje. Aštuonioliktą kartą organizuota akcija  kvietė skaitytojus rinkti labiausiai patikusias ekspertų atrinktas šiuolaikinių lietuvių autorių knygas, išleistas nuo 2022 m. sausio 1  iki gruodžio 31 dienos.

Akcijos „Metų knygos rinkimai 2022“ knygų paaugliams trejetuką sudarė Ilonos Ežerinytės romanas „Dabar Marselis“, Viktoro Jasaičio romanas „Priklausomas. Be galimybės mesti“, Justino Žilinsko ir Ūlos Šveikauskaitės iliustruotas romanas ,,Bėgliai. Jūrų keliais į Ameriką“. Sėkmingai susiklosčius aplinkybėms, pastarajai skyrėme ypač daug dėmesio.

Balandžio 7 dieną progimnazijos aktų salėje 5 pamokos metu 7a, 7b, 7c, 7d klasių mokiniai turėjo unikalią galimybę išgirsti  romano „Bėgliai. Jūrų keliais į Ameriką“ kūrimo istoriją, iliustracijų kūrimo paslaptis iš pirmųjų lūpų. Iliustratorė Ūla Šveikauskaitė ne tik dalijosi tuo, kaip gimdavo iliustracijų idėjos, kas teikė džiaugsmo jas kuriant, o kas vertė abejoti, bet ir tuo, kaip ji atėjo į meno pasaulį, kaip ieškojo savęs, kur mato save ateity. Menininkė mielai atsakė į pateiktus klausimus, pasiūlė individualią pagalbą-konsultaciją tiems, kas  norėtų  ateityje savo gyvenimą sieti su daile ir  knyga. Susitikimas-pamoka netradicinėje aplinkoje prabėgo greitai. Mokiniai, įkvėpti Ūlos Šveikauskaitės, ėjo į biblioteką, rinkosi nominuotas knygas, skaitė anotacijas apie jas, dalyvavo „Metų knygos rinkimuose“, be abejo, galvojo ir apie savo karjerą. Grįžę į namus, kupini pakilios nuotaikos, gėrio širdyse laukė Didžiojo prisikėlimo… Simboliška, gražu!

Ačiū visiems dalyvavusiems mokiniams, mokytojams, direktorei Vaidai Abramonienei, pavaduotojai Daivai Daubarienei, bibliotekos vedėjai Jadvygai Tumas, muzikos mokytojai Daliai Nakutytei ir, be abejo, viešniai Ūlai Šveikauskaitei už gražias dvasingumo akimirkas. Dalis jų užfiksuota ir  prisegtose nuotraukose.

Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė Nijolė Narusevičiūtė