Apie neišvengiamai artėjantį adventą, sielos grožį ir kalbos kultūrą, arba projektas ,,Keiksmažodžiai jaunimo kalboje“

Jokia paslaptis, kad, prasidėjus trečiam rudens mėnesiui, palaipsniui judama advento laikotarpio link. Tuomet vengiame linksmybių, daugiau dėmesio skiriame apmąstymams, gerumui savo širdyse… O jis, žinome, prasideda nuo draugiško žvilgsnio, gero žodžio… Tačiau, žinome ir tai, kad tą gerą žodį neretai pasakyti sunku, jį turime stiprinti, saugoti, ginti nuo tokių, kurie niekam garbės nedaro…

Šiais mokslo metais mūsų progimnazijoje ypač daug dėmesio skirta mokinių kalbos, o kartu ir sielos, grožiui. Tuo tikslu socialinės pedagogės Linos Možeikės ir lietuvių kalbos mokytojos Nijolės Narusevičiūtės vadovaujami 8a, 8b, 8c, 8d klasių mokiniai atliko projekto ,,Keiksmažodžiai jaunimo kalboje“ veiklas. Projektas startavo Europos kalbų dienos išvakarėse. Jo metu į įvairias veiklas buvo  įtrauktos visos 5-8 klasės. Aštuntokai ne tik ėmė interviu, aiškindamiesi, kodėl mokiniai keikiasi, net nejaučia, kaip keiksmažodžiai puikuojasi kasdienėje šnekoje, jiems būnat mokykloje, kitoje  viešojoje erdvėje, be abejo, namuose, iš kokių kalbų atkeliavusius keiksmažodžius dažniausiai vartoja, atliko tyrimus, ką reiškia jaunuolių pamėgti svetimų kalbų keiksmažodžiai, kuo juos galima pakeisti, kad neterštų gimtosios kalbos, o kartu ir sielos. Tiriamųjų darbų rezultatus ne tik ,,įvilko“ į meninį rūbą, bet ir bendraamžiams pristatė  akademiniu žodžiu.

Iš geriausių atrinktų darbų projektą organizavusios pedagogės parengė parodą. Kūrybiškiausio, estetiškiausio, grafiškiausio, meniškiausio plakatų nuotraukas galima matyti pateiktame projekto parodos darbų koliažo fragmente. Be to, rūpindamosi gražia mokinių kalba, o kartu ir siela, jos skelbia iniciatyvą ,,Jei abejoji, kaip sakyti, klausk!“ Prie socialinės pedagogės Linos Možeikės ir lietuvių kalbos mokytojos (301) kabinetų bus įrengtas stendas su pašto dėžele,  kur bus galima mesti klausimus ir rasti į juos atsakymus.

Tikėdamasi gražių minčių ir darbų artėjant adventui supažindina

lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Nijolė Narusevičiūtė.