Dalyvaujamasis biudžetas

Lapkričio mėnesį progimnazijoje startavo iniciatyva „Dalyvaujamasis biudžetas”. Pirmame projekto renginyje lapkričio 6 d.  svečiavosi projekto mentorė Violeta Rynkevičienė. Šiame susitikime mokyklos direktorė Vaida Abramonienė supažindino į aktų salę susirinkusius 6-8 klasių mokinius su mokyklos biudžetu, jo sudedamosiomis dalimis. Mentorė pristatė iniciatyvos idėją, kartu su mokiniais generavo įvairias idėjas.

Iniciatyvos tikslas – įgyvendinti dalyvaujamąjį biudžetą mokykloje, kai mokyklos moksleiviai yra įtraukiami į sprendimų priėmimą ir prisideda prie biudžeto dalies paskirstymo. Šiuo projektu skatinamas mokinių pilietinis aktyvumas, domėjimasis skaidria sprendimų priėmimo kultūra ir ugdomas mokinių finansinis raštingumas.

Idėjų projektų kūrime dalyvavo 6-8 klasių mokiniai. Buvo numatyta dalyvaujamojo biudžeto suma: 1000 eurų, skirtų EDU Vilnius, ir 300 eurų, skirtų pačios mokyklos. Mokiniai siūlė įvairias idėjas, teikė pasiūlymus, kam šiuos pinigus skirtų savo mokykloje, ką atnaujintų. Mokiniai galėjo konsultuotis su sudaryta konsultacine grupe. Vėliau idėjos buvo aprašomos, apipavidalinamos.

Svarbiausi pateikiamo projekto reikalavimai buvo:

  1. Turi būti „kietasis“ projektas (pvz. baldai, daiktai, priemonės, bet ne išvykos, renginiai, pramogos ar kt.);
  2. Nauda visai mokyklos bendruomenei;
  3. Idėja turi atitikti tvarumo principams;
  4. pateikta finansinė sąmata arba išlaidos ir galutinė suma (iki 1300 Eur).

 Po atrankos vyko viešas idėjų pristatymas. Buvo pristatyti tris projektai: „Informacinis televizorius“ (8a), „Mokinių komfortas“ (8f) ir „Sėdėjimo vietos“ (7b), o po pristatymų suorganizuotas balsavimas. Balsavime galėjo dalyvauti visi 5-8 klasių mokiniai. Dauguma balsų (56,2%) atiteko idėjai „Informacinis televizorius“.

Iki gruodžio 21 d. bus organizuoti pirkimai ir įgyvendinama mokinių idėja.

Direktorės pavaduotoja ugdymui Rasa Žukauskienė