Kovo 11-osios link su Lietuvių kalbos dienomis, arba pilietiškumo pamokos

Simboliška, kad mūsų šalyje Nacionalinis lietuvių kalbos diktantas (I etapas) buvo rašomas kovo 15 dieną – Knygnešio dienos išvakarėse, dienos, kai pagerbiami knygnešiai, lietuvių kalbos draudimo metais platinę lietuviškas knygas. Simboliška ir tai, kad Kovo 11-osios link ėjome nuo Vasario 16-osios leisdami startuoti ir Lietuvių kalbos dienoms skirtam dailyraščio konkursui.

Vasario 16-osios išvakarėse ne tik organizavome gražų renginį, bet ir klasėse jausdami bendrystę, didžiavimąsi atkurta valstybe lankstėme trispalves gerves, skirtas būsimai Kovo 11-osios proga dekoracijai – Nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos žemėlapiui su simboline Ukrainos vėliavos spalvų širdele. Su lankstomomis gervėmis sparnus pradėjo skleisti ir dailyraščio konkursas-paroda „Brolių Antano ir Jono Juškų priesakai ateities kartoms“. Konkursas-paroda skirtas Lietuvių kalbos dienoms. Jis organizuotas trimis etapais 5-8 klasių mokiniams. Mokiniai ne tik stengėsi rašyti gražiai, bet ir susipažino su brolių Juškų nuopelnais lietuvių kalbai, kultūrai, suprato, kad gimtoji kalba, pagarba jai yra tautos esmės, jos laisvės ir valstybės pamatas. Nors šias sąmoningumo akimirkas kiekvienas mokinys išgyveno savaip, istorijos mokytojų iniciatyva pirmojo aukšto fojė atsiradusi Vasario 16-osios akto signatarų nuotrauka-dėlionė skatino sustoti, pamąstyti, kas mums, kaip tautai, savo valstybės piliečiams, svarbu, kas mums teikia ne tik džiaugsmą, prasmę, bet ir pareigą.

Patirtas pilietiškumo akimirkas galima matyti ir nuotraukose. Džiaugiuosi dėl veiklose dalyvavusių mokinių, jiems atsiskleisti padėjusių kolegų. Ačiū visiems!

Lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Nijolė Narusevičiūtė