5c, 5d, 5f ir 6f klasės pažintinėje dviejų dienų kelionėje po Žemaitiją ir Pamario kraštą

Birželio 8 ir 9 dienomis – šeštadienį ir sekmadienį – 5c, 5d, 5f ir 6f klasių moksleiviai drauge su 5c klasės auklėtoja, lietuvių kalbos vyr. mokytoja R. Mikolaityte  bei  6f auklėtoja, lietuvių kalbos mokytoja V. Balčiūnaite aplankė Dionizo Poškos istorinį – memorialinį muziejų Bijotuose. Baubliais vadinamas seniausias muziejus Lietuvoje buvo įkurtas 1812 m., kada pats rašytojas išskapstęs iš ąžuolo kamieno Baublį  pastatė savo kieme – Bardžių – Bijotų dvarelyje.

Užsuko penktokai ir šeštokai į kuklią senovės Žemaitijos kultūros salelę ir tikrai nenusivylė. Juk po Baublio stogu, kaip sakė D. Poška, „vaistinė proto“. Taip pat apžiūrėjome senąją mokyklą, malūną, pajautėme žemaičių šviesuolio dvasią.

Platelių ežeras baugina savo gelme, todėl magėjo išvysti šio gražuolio platybes, o po to kelias vingiavo į Plokštinės mišką, kuriame įsikūręs Šaltojo karo muziejus. Moksleiviai sužinojo ne tik apie Šaltąjį karą, bet ir pamatė raketinę techniką, raketos šachtą, ginkluotę, išgirdo įdomų gidės pasakojimą. Juk šis laikas jiems – tai jau praeitis.

Kintuose pasitiko Vydūno kultūros centras, kuriame ne tik sužinojo apie  mąstytoją, bet ir dalyvavo edukacinėje programoje „Pažink Vydūną“, turėjo galimybę pasėdėti sename suole.

Nakvojome prie marių mažuose nameliuose, kurie mūsų keliautojams buvo netgi „egzotika“.

Sekmadienio rytą iš Mingės kaimo laivu plaukėme Nemuno delta į Kuršių marias, grožėjomės nepakartojamais vaizdais.

Ventės Rage pasitiko garsus paukščių žieduotojas Vytautas Jusys, kurio pasakojimu visi buvo sužavėti, o senasis Švyturys švenčia 150 metų jubiliejų.

Ventės Rago muziejuje interaktyvūs eksponatai moksleiviams paliko didelį įspūdį.

Pravažiavome ir senąjį Švėkšnos miestelį, garsėjantį parku ir bažnyčia.

Grįžome vėlų sekmadienio vakarą pavargę, bet kupini nepakartojamų įspūdžių.

Mes, auklėtojos, džiaugiamės, kad vaikai susipažino su dalele Žemaitijos ir unikaliu Pamario kraštu, nes, mūsų nuomone, tik pažinęs Lietuvą gali dairytis po svečias šalis.

 

5c klasės auklėtoja, lietuvių kalbos vyr. mokytoja R. Mikolaitytė

6f klasės auklėtoja, lietuvių kalbos mokytoja V. Balčiūnaitė